maanantai 12. maaliskuuta 2018

Lihashuolto

Miksi hevosta pitäisi hieroa?

"Miksi ihmisurheilija tarvitsee lihashuoltoa, mutta hevonen ei muka tarvitse? Hevoset ovat yhtä lailla kilpaurheilijoita kuin ihmisetkin. Ne suorittavat aina lähes maksimi tehollaan ja haluavat palvella ihmistä. Usein hevoset  vielä pakoeläiminä yrittävät peitellä kipunsa ja heikkoutensa viimeiseen asti, jolloin alkavia ongelmia ei välttämättä huomaa. Niitä jos ketä pitäisi huoltaa!"

- Ilkka Pyysalo, Kolminkertaisen ravikuningatar Saaga S:n omistaja/valmentaja

Juiserilla on käynyt hieroja epäsäännöllisen säännöllisesti siitä asti, kun sillä on alettu ajaa kilpaa. Ennen kilparadoille päätymistä pidin lihaksistosta huolta linimenttien ja venyttelyn avulla. 

Kuten Ilkka Pyysalokin kommentissaan sanoo, on kilpahevosen lihashuolto yhtä tärkeää kuin ihmisurheilijankin lihashuolto. Juiserilla ei koskaan ole ollut mitään huomattavaa ongelmaa lihaksiston kanssa, mutta silläkin on ne omat paikkansa, jotka kipeytyy. 
Yllä olevassa kuvassa on ympyröitynä yleisimmin Juiserilla kipeytyneet lihakset. Kainalossa ei ole ensimmäisen kilpailukauden jälkeen ollut sanomista, mutta se oli alku aikoina yksi suurimmista ongelmistamme. Tällä hetkellä eniten jumiutuva paikka on vasemman lavan iso lihas. Tammikuussa kesken ajon sattuneen takapään liukastumisen seurauksena viimeksi jouduimme käsittelemään myös laajasti ristiselän aluetta. Lihasongelmat ovat kuitenkin tällä hetkellä meidän huolista ehkä pienimmät. 


"Juiserin lihaksisto on tällä hetkellä todella hyvä. Se vaikuttaa tasapainoiselta, eikä sillä ole mitään puolieroja. Se tekee töitä tasaisesti joka lihaksellaan, eikä fuskaa. Mikä on myös todella hyvä asia!"

- Ilkka Pyysalo


Ilkka on käynyt hieromassa Juiseria jo pidemmän aikaa. Hän on myös tehnyt muutamaan otteeseen hieronnan lisäksi Juiserille hoitoja huippukylmä laitteella. Silloin kun Ilkka ei kiireiltään ja pitkän matkan takia pääse tulemaan, on Juiserille onneksi käytössä myös toinenkin huippu hieroja. Katariina Hämäläisellä on käsiensä lisäksi käytössä hierontakone ja laaseri. Yhdessä heidän hoidoillaan on saatu aikaan se, että Juiserilla on hyvin voiva ja terve lihaksisto. 

     


Itse ennaltaehkäisen lihasten kipeytymistä silloin tällöin venyttelemällä hevosta. Jalkojen venytykset on helppoja ja nopeita tehdä. Kaikkia jalkoja pystyy taivuttamaan niin eteen, kuin taaksekin päin sen mukaan, mitä hevonen antaa itse taivuttaa. Etujalkoja on myös hyvä taivuttaa kainaloista hiukan ulospäin. Muiden lihasten venyttely onnistuu näppärästi esimerkiksi leipäpalaa käyttäen. Siirrä leipäpalasta esimerkiksi kohti hevosen kylkiä, jolloin se joutuu taivuttamaan itseään niin, että ylettää herkkuun. Älä kuitenkaan anna sen fuskata, vaan pyydä sitä päättäväisesti uudestaan taipumaan saadakseen herkun. Samalla tavalla voi venyttää myös esimerkiksi laittamalla herkun hevosen jalkojen väliin tai nostamalla se korkealle ylös.

Suurin Juiserin lihashuollossa käytettävä apuväline hieronnan rinnalla on kuitenkin, Back On Track. Lähes joka lenkin jälkeen Juiseri saa yöksi päälleen Back On Track verkkoloimen. Back On Trackien vaikutusta on käsitelty aikaisemmin blogissa jalkojen hoitoa koskevassa postauksessa.

Hyviä lihasten huoltoon käytettäviä aineita ovat esimerkiksi yrttipohjainen hoitava linimentti Arnika tai kaksiteholinimentit, jotka ensin kylmää ja sitten lämmittää lihaksia.

Kun omia lihaksiasi jomottaa, voit samalla miettiä, miltä hevosestasi välillä tuntuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti